SATSNINGSOMRÅDE BARNEHAGEÅRET 2023/2024

Dette årets satsningsområde vil være «DET ROBUSTE BARNET». Det handler ikke om at barna skal bli tøffere eller hardere, men å tåle det livet har å by på og stå i det. Alle opplever, erfarer og møter utfordringer i møte med andre mennesker og i ulike situasjoner. Erfaringer i å regulere følelser, ta imot forventninger, oppleve mestring og å ha en indre tro på seg selv, kan hjelpe barna til å bli robuste.

Å være robust betyr å ha motstandskraft, kunne holde ut, si ifra og gjøre motstand, men også å høre på egne følelser og kjenne egen sårbarhet.

Rmp§1 «Barnehagen skal ha en helsefremmende og forebyggende funksjon og bidra til å utjevne sosiale forskjeller. Barnas fysiske og psykiske helse skal fremmes i barnehagen.Barnehagen skal bidra til barnas trivsel, livsglede, mestring og følelse av egenverd og forebygge krenkelser og mobbing.»

Alle barn i barnehagen skal ha et trygt og godt psykososialt miljø. Barna skal gis mulighet til å medvirkning, være i utvikling og vurdere egen hverdag. Å styrke barnas robusthet vil i Hjertehagen barnehage handle om å lære å bli selvstendig ved å mestre motgang og håndtere utfordringer, gi barnet en indre tro på seg selv og egen identitet, og bli kjent med egne og andres følelser.

I hverdagen ønsker vi at barna skal oppleve den voksne som «et støttende stilas». Det handler om for oss å hjelpe og støtte oppunder barnasopplevelser og erfaringer, utfordringer og mestringsopplevelser.

Det «støttende stillaset» hjelper og støtter barnet til og:  

  • Bli selvstendig ved å gjøre ting selv, sett utfra alder og modning.
  • Ta egne valg, tilpasse og vurdere i ulike situasjoner.
  • Balansere det man selv vil og har lyst til, opp mot andres ønsker og interesser.
  • Ta imot forventninger og deretter føle mestring og motta ros.
  • Være trygg - og kan by på seg selv.